Adalet, haklya hakkn gecikmeksizin vermektir

Adalet Bakan Ylmaz Tun, Hukuk Fakltesi rencilerinin Ulusal Staj Program kapsamnda avukatlk brolar, noterlikler, arabuluculuk brolar ve merkezlerinde staj yapabilmelerine dair i birlii protokol imza trenine katld. Dikmen Hakimevi’nde dzenlenen programa Trkiye Barolar Birlii Bakan Erin Sakan, Trkiye Noterler Birlii Bakan Ahmet Alc, Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofis Bakan Salim Atay ile ok sayda yarg mensubu katld. Programda konuan Adalet Bakan Tun, imzalanacak protokolle genlerin kariyer yolculuklarn desteklemeyi, hukuk eitiminin kalitesini artrmay, adalet sisteminin geleceini daha salam temellere oturtmay hedeflediklerini belirtti.

“PROGRAMLA HER GENCMZ, SAHP OLDUU YETKNLKLERE GRE EN DORU VE ADL EKLDE DEERLENDRLEREK VERENLERLE BULUTURULMAKTA”

Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi tarafndan hayata geirilen Ulusal Staj Program sayesinde genlern liyakat ve frsat eitlii ilkeleri erevesinde kamu kurumlar ve zel sektr kurulularnda kariyer imkanlarndan faydalanabildiklerini syleyen Bakan Tun, “Bu program sayesinde genlerimizin kariyer frsatlarna eriimde adalet tesis edilerek istihdamlar artrlmakta, ayrca kariyer basamaklarn gen yata kmalarna imkn salanmaktadr. rencilerimizin birok alandaki baarlarnn geni bir perspektiften deerlendirildii bu staj srecinin tamamen effaf, izlenebilir ve yeniliki bir sistem zerinden iletilmesi de program ayrca kymetli hle getirmektedir. Programla her gencimiz, sahip olduu yetkinliklere gre en doru ve adil ekilde deerlendirilerek iverenlerle buluturulmakta, iverenler ise rencilerin kimlik ve niversite bilgilerini grmeksizin yalnzca yeterlilik puanlarn esas alarak tekliflerini sunmaktadrlar. Bylece genlerimiz artk teklif bekleyen deil, kendilerine gelen frsatlar arasndan seim yapabilen ve kariyerlerine bilinli bir ekilde yn veren bir konumda yer almaktadr” ifadelerine yer verdi.

“ADALET, HAKLIYA HAKKINI GECKMEKSZN VERMEKTR”

Ulusal Staj Program’nn faaliyetlerini her geen gn daha da artrdn grmekten byk bir memnuniyet duyduunu dile getiren Tun, “Bugn, bu vizyoner programn hukuk alanna daha etkin bir ekilde katk sunmasna imkn salayan i birlii protokoln hayata geiriyoruz. Protokolle adaletin ruhunu ve hukukun bilincini gelecee tayacak gen hukukularmz iin nemli bir balangca imza atyoruz. Adalet, bir medeniyetin harc, bir toplumun vicdan ve devletin en salam teminatdr. Adalet mlkn temelidir diyoruz. Adalet, her eyi yerli yerine koymaktr. Adalet, haklya hakkn gecikmeksizin vermektir. Ve adaletin tecellisi, hayatmzda en nem vermemiz gereken hususlardan biridir. Adaletin tecellisi iin gerekli olan ihtiyalar ve artlar vardr. Bu artlardan en olmazsa olmaz hukuk devletidir. Yasamasyla, yrtmesiyle ve yargsyla sacayandan oluan hukuk devleti tabii, hukuk devletinin olmazsa olmaz olan yargnn tarafszl ve bamszl ok nemlidir. Tarafsz ve bamsz yargnn adaleti hakkyla tecelli edebilmesi iin de en nemli husus hkimlerimiz, savclarmz ve avukatlarmzdr” dedi.

Trkiye’nin bu alanda son 22-23 ylda ok nemli mesafeler katettiinden bahseden Tun, unlar dile getirdi:

“Bata toplumun ihtiyacna cevap veren mevzuatn yenilenmesi konusunda byk ilerlemeler kaydettik. Trkiye Byk Millet Meclisimiz, temel kanunlarmzn hemen hemen tamamn son yllarda yeniledi. Bugn dnyann belki de en yeni temel kanunlarna sahibiz. Trk Ceza Kanunu’ndan Borlar Kanunu’na, Ticaret Kanunu’ndan usul kanunlarmza kadar hepsi gncellenmi ve yenilenmi durumda. Zaman ierisinde de yarg reformlaryla srekli gelitirdiimiz mevzuatmz ve bu mevzuatn uygulanaca mekanlarn adalete uygun hale getirilmesi konusunda son yllarda aldmz mesafeyi hi kmseyemeyiz. Teknolojik imkanlarla donatlm, dijital sistemlerin en st dzeyde kullanld mekanlarda adalet tekilatmz, yarg tekilatmz hizmet vermeye devam ediyor. Tabii, gerek fiziki mekanlar gerek toplumun ihtiyacna cevap veren mevzuat nemli ama en nemlisi de bugn asl konumuz olan insan unsuru. Adalette insan unsurunu daha kaliteli ve verimli hale getirmek, adaletin hizmetinde alacak kiilerin en iyi ekilde yetimesini salamak iin gerekli imkanlarn seferber edilmesi gerekiyor. Bugn yaptmz protokol de bu amala gerekletirdiimiz almalardan biri.”

“HUKUKU ADALETN TECELLS N MCADELE EDEN, HAKKANYET SAVUNAN VE HUKUKUN STNLN GZETEN BR DURUA SAHP OLMALIDIR”

Adaleti gl klann yalnzca mevzuat olmadn syleyen Tun, mevzuat uygulayan, yorumlayan ve yaatanlarn insanlar olduuna dikkat ekerek, “Hukukun stnl ilkesini yaatacak ve adaletin tecellisini salayacak olan genlerimizi meslek hayatna salam admlarla hazrlamak hepimizin ortak vazifesidir. Bu vazifenin temeli ise hukuk eitimiyle atlmaktadr. nk hukuk eitimi yalnzca bir meslek kaps deil, toplumun adalet duygusunu yeerten ve pekitiren bir bilin inasdr. Hukuk eitimi, bireyin dnce yapsn, ahlaki duruunu ve toplumsal sorumluluk duygusunu ekillendiren kkl bir sretir. Hukuku yalnzca kanunlar, ynetmelikleri ve mevzuat bilen kii deildir; hukuku ayn zamanda adaletin tecellisi iin mcadele eden, hakkaniyeti savunan ve hukukun stnln her koulda gzeten bir durua sahip olmaldr. te bu duru, yalnzca kitap sayfalarnda deil, hayatn iinde, sahada, gerek vakalarla yourularak geliir” dedi.

Program fotoraf ekimi ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir